Dzięki tej polewie Twoje ciasta nabiorą niesamowitego wyglądu – Czekoladowe lustro.

Po wypieczeniu ciasta często mamy ochotę na ozdobienie go czymś, aby ładnie się prezentowało czy lepiej smakowało.

Dobrym pomysłem na to jest polewa. Jeśli lubisz czekoladę to przepis na polewę czekoladową, zwaną inaczej czekoladowym lustrem będzie dla Ciebie idealny.

Składniki na czekoladowe lustro:

  • 17 dag cukru,
  • 16 dag miodu,
  • 17 dag czekolady mlecznej,
  • 100 ml wody,
  • 1,5 łyżki stołowej żelatyny,
  • 20 dag mleka skondensowanego.

Sposób przygotowania czekoladowego lustra:

Do małej miseczki wlewamy 40 ml wody i wsypujemy żelatynę. Mieszamy i odstawiamy na bok, na około 20 minut. Do garnuszka wlewamy pozostałą część wody. Następnie dodajemy cukier oraz miód. Wszystko razem mieszamy. Przenosimy na kuchenkę i zagotowujemy mieszaninę.

Doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy gaz. Jeśli mieszanina się zagotuje, nie trzymamy na ogniu dłużej niż 2 minuty. Do garnuszka dodajemy przygotowaną wcześniej żelatynę oraz mleko skondensowane. Odstawiamy na bok.

Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i dodajemy do garnuszka z resztą składników. Całość należy dobrze wymieszać. Mieszamy tak długo, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Na koniec gotową polewę przelewamy przez sitko.

Przy nalewaniu polewy na ciasto, nasz placek najlepiej położyć na kratce, pod którą umieszczamy dużą miskę – do niej właśnie trafi nadmiar polewy.