Sernik z rosą – Łzy Anioła. Nie jadłam lepszego. Gdy tylko ostygnie, zacznie się magia …
Prosty przepis na pyszny sernik, który przygotujesz w kilka chwil. Idealny pomysł na deser dla całej rodziny oraz gości na Święta oraz inne okazje.
Do jego zrobieni nie potrzebujesz wielu składników, a gdy twaróg ostygnie zobaczysz, jakie cudo udało się wyczarować.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
Nadzienie:
- 500 g twarogu
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- łyżka kaszy manny
- 100 g kwaśnej śmietany
- szczypta wanilii
Dekoracja:
- 3 białka
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Przesiać mąkę i połączyć z proszkiem do pieczenia. Zimne masło wyjęte prosto z lodówki pokroić i wrzucić do mąki. Można także zetrzeć je na tarce, aby ułatwić sobie pracę. Całe jajko ubić z cukrem i dodać do mąki połączonej z masłem. Zagnieść całość na gładkie i miękkie ciasto.
Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 30 minut. Do zrobienia nadzienia konieczne jest zmieszanie twarogu z cukrem, żółtkami, kaszą manną i śmietaną w blenderze, aby powstała gładka masa. Białka należy ubić z cukrem pudrem, aż do uzyskania sztywnej piany.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Włożyć je na formę o średnicy 28 cm i palcami uformować boki. Piec rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i piec w nim ciasto przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Położyć na nim przygotowane nadzienie z twarogu oraz na górę pianę z białek i cukru.
Całość wstawić do pieca na kolejne 15 minut. Na górze powinna pojawić się złota skórka. Po tym czasie nie wolno od razu wyciągać ciasta. Należy otworzyć drzwi i pozostawić w nim na 30 minut. W tym czasie białka trochę opadną, ale jest to normalne zjawisko.
Po tym czasie ciasto można wyjąć z piekarnika i ostudzić, aż będzie całkiem zimne. Po upływie około półtorej godziny na górze ciasta powinna pojawić się charakterystyczna rosa.