Lekarze ostrzegają: Nie bagatelizuj niedoboru magnezu, powodują choroby serca. Oto 17 ich naturalnych źródeł

Bardzo istotna jest bogata i zróżnicowana dieta. Oto lista produktów spożywczych, w których znajdują się duże ilości magnezu, dlatego przy zauważeniu pierwszych objawów niedoboru, warto po nie sięgnąć i włączyć je na stałe do swojego jadłospisu.

  • zielone warzywa: jarmuż, brukselka, brokuły, szpinak, sałata rzymska, natka pietruszki
  • kiełki pszenicy
  • owoce: awokado, banany, jagody, jeżyny, truskawki
  • dynia
  • ryby
  • surowe ziarna kakaowca lub niesłodzone kakao
  • przyprawy i zioła: kminek, gorczyca, koper włoski
  • nasiona: dyni, słonecznika oraz orzechy
  • migdały, orzechy nerkowca
  • siemię lniane

Suplementy diety z magnezem

W każdym sklepie ze zdrową żywnością oraz w aptekach dostępne są środki, które pozwalają na podniesienie poziomu magnezu we krwi. Są to: chlorek magnezu o gorzkim smaku i siarczan magnezu, który można także dodawać na przykład do kąpieli.

Przy suplementacji magnezu istotne jest także zbalansowane spożycie wapnia. Przyjmowana w tabletkach witamina D może bowiem hamować przyswajanie magnezu przez organizm, dlatego nie należy zażywać ich jednocześnie. Sam magnez ułatwia jednak przyswajanie wapnia.

Ile magnezu należy spożywać