Czekoladowy mannik bez jajek. -sprawdzony przepis. Zawsze wychodzi idealnie, a smakuje przepysznie <3

Poznaj przepis na czekoladowy mannik bez jajek. Uwaga! Nie sposób mu się oprzeć!

Kto raz skosztował mannika, wraca do niego za każdym możliwym razem. Jest prosty w przyrządzeniu, dlatego zawsze się udaje, robi go nawet mój mąż. W tym przepisie przedstawię nową wersję tego deseru. To ciasto zachwyca wyjątkowym smakiem. Warto dodać do niego orzechy, aby wzbogacić bukiet smakowy. Zaczynamy!

Składniki:

  • 200 g kaszy manny
  • 200 g mąki pszennej
  • 180 ml wody
  • 180-200 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 120ml oleju słonecznikowego
  • garść rodzynków

Sposób przygotowania:

Kaszę manną wymieszać z cukrem oraz cukrem wanilinowym, dodać wodę, wymieszać i pozostawić na 2-3 godziny. Planując przyrządzić ciasto rano, przygotuj kaszę wieczorem i przykryj ją folią, następnie odstaw do lodówki na całą noc.

Dalej, do przygotowanej masy dodaj olej słonecznikowy, a także kakao, po czym wymieszaj mieszankę na jednolitą konsystencję. Teraz przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Następnie należy dodać rodzynki i wymieszać ciasto.

Kolejnym etapem jest nasmarowanie formy do pieczenia olejem roślinnym i posypanie mąką, aby uniknąć przywarcia ciasta. Delikatnie wyłóż masę do formy. Tak przygotowane ciasto umieść w piekarniku o temperaturze 190 stopni.

Deser piecz 40-50 min. Aby sprawdzić, czy ciasto idealnie się upiekło, umieść w nim drewniany patyczek. Gotowy deser posyp cukrem pudrem. Możesz też udekorować je czekoladową polewą. Zaproś do siebie bliskich i razem delektujcie się smakiem ciasta!