Kto raz skosztował mannika, wraca do niego za każdym możliwym razem. Jest prosty w przyrządzeniu, dlatego zawsze się udaje, robi go nawet mój mąż. W tym przepisie przedstawię nową wersję tego deseru. To ciasto zachwyca wyjątkowym smakiem. Warto dodać do niego orzechy, aby wzbogacić bukiet smakowy. Zaczynamy!
Kaszę manną wymieszać z cukrem oraz cukrem wanilinowym, dodać wodę, wymieszać i pozostawić na 2-3 godziny. Planując przyrządzić ciasto rano, przygotuj kaszę wieczorem i przykryj ją folią, następnie odstaw do lodówki na całą noc.
Dalej, do przygotowanej masy dodaj olej słonecznikowy, a także kakao, po czym wymieszaj mieszankę na jednolitą konsystencję. Teraz przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Następnie należy dodać rodzynki i wymieszać ciasto.
Kolejnym etapem jest nasmarowanie formy do pieczenia olejem roślinnym i posypanie mąką, aby uniknąć przywarcia ciasta. Delikatnie wyłóż masę do formy. Tak przygotowane ciasto umieść w piekarniku o temperaturze 190 stopni.