Szybko i pysznie. Marchewka po koreańsku – super przepis na każdą okazję.

Pikantna marchewka przygotowana po koreańsku to świetna przekąska lub dodatek do różnych sałatek podkreślając intensywny smak. Nie jest ona trudna w przygotowaniu.

Składniki:

  • marchewka – 1 kg,
  • cukier – 2 łyżki,
  • ocet 9% – 2 łyżki,
  • sól – 1 łyżeczka,
  • olej roślinny – 70g,
  • czerwona papryka – do posypania,
  • czosnek – 4 – 6 ząbków w zależności od intensywności smaku do uzyskania,
  • kolendra – pęczek (opcjonalnie),
  • kolendra – szczypta (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Marchewkę obrać, dokładnie umyć, a następnie zetrzeć na tarce, żeby otrzymać długie paski. Im będą one dłuższe, tym bardziej lepsze.

Warzywo posypać cukrem z dodatkiem octu i soli, a następnie całość wymieszać ręcznie przez około 3 minuty, aby składniki dobrze połączyły się ze sobą, a sól i cukier rozpuściły. Odstawić mieszaninę na około 15 minut. Dla lepszego smaku dodać czerwoną paprykę, a potem ponownie całość dokładnie połączyć ze sobą.