Należy podkreślić, że jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo smaczna. Nie oznacza to, że nie może być jeszcze lepsza. Jeżeli lubisz bardziej pikantne smaki, koniecznie musisz wypróbować kiszoną kapustę z tego przepisu. Zobaczysz, jak kilka dodatków może diametralnie zmienić postać tej surówki.
Kapustę dokładnie myjemy i kroimy według uznania. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Czosnek i papryczkę chili kroimy w drobniutką kosteczkę lub cieniutkie plasterki. Aby przygotować marynatę w litrze wody rozpuszczamy cukier, dodajemy goździki, liście laurowe, sól oraz pieprz i doprowadzamy do zagotowania.
Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy ocet. Przygotowujemy duży, wygodny pojemnik i umieszczamy w nim warstwę kapusty z marchewką. Na niej układamy cienką warstewkę czosnku i papryczki chili. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy skończą się składniki.
Zalewamy kapustę przygotowaną wcześniej marynatą. Na pojemniku układamy dowolny ciężki przedmiot.