Każdy musi spróbować. Obłędny smak. Pikantna kapusta marynowana – U mnie na obiad cała znika ze stołu.

Kiszona kapusta to idealna surówka do obiadu. Zawiera mnóstwo witaminy C, dlatego warto ją spożywać w okresie grypowym, by wzmocnić odporność organizmu.

Należy podkreślić, że jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo smaczna. Nie oznacza to, że nie może być jeszcze lepsza. Jeżeli lubisz bardziej pikantne smaki, koniecznie musisz wypróbować kiszoną kapustę z tego przepisu. Zobaczysz, jak kilka dodatków może diametralnie zmienić postać tej surówki.

Pikantna marynowana kapusta

Składniki:

  • 2 kg białej kapusty
  • 4 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 100 g cukru
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 100 ml octu
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 5 goździków

Sposób przygotowania:

Kapustę dokładnie myjemy i kroimy według uznania. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Czosnek i papryczkę chili kroimy w drobniutką kosteczkę lub cieniutkie plasterki. Aby przygotować marynatę w litrze wody rozpuszczamy cukier, dodajemy goździki, liście laurowe, sól oraz pieprz i doprowadzamy do zagotowania.

Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy ocet. Przygotowujemy duży, wygodny pojemnik i umieszczamy w nim warstwę kapusty z marchewką. Na niej układamy cienką warstewkę czosnku i papryczki chili. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy skończą się składniki.

Zalewamy kapustę przygotowaną wcześniej marynatą. Na pojemniku układamy dowolny ciężki przedmiot.

Umieszczamy przekąskę w lodówce na co najmniej 24 godziny, po upływie tego czasu będzie gotowa do spożycia.