Od teraz tylko tak przyrządzam pyszne udka z kurczaka – mistrzostwo smaku.

Fantastyczne i soczyste udka z kurczaka. Są tak delikatne, że rozpływają się w ustach. Ponad 100 letni przepis na marynowane udka w maślance, zaskoczy wszystkich i zostanie na długo w ich pamięci.

Składniki:

  • udka z kurczaka 6 sztuk
  • maślanka 1,5-2 szklanki
  • olej 1-2 łyżki
  • słodka papryka
  • biały i pikantny pieprz mielony
  • czosnek świeży lub suszony
  • sól

Przygotowanie:

Weź mięso i dokładnie go umyj i wysusz. Następnie pomieszaj ze sobą maślankę, sól, przyprawy i czosnek. Musisz dokładnie w  marynacie obtoczyć udka z kurczaka, tak aby każda ich część była nią zabarwiona. Włóż nóżki do torby, którą można zamknąć, a następnie zostaw je w lodówce na całą noc.

Kolejnego dnia, kiedy wyjmiesz mięso, zostaw je na około pół godziny w pokojowej temperaturze. Po upłynięciu tego czasu wymieszaj go z niewielką ilością oleju. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego danie, piecz przez 45-60 minut. Co jakiś czas możesz go podlać marynatą, szczególnie nogi.

Smacznego!