Tego jeszcze nie jadłeś – ziemniaki pieczone w sojowej marynacie – niebo w gębie! Na pewno będziesz chciał się nimi podzielić.
Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i ugotuj krótko w niesolonej wodzie. Wystarczy 5 – 7 minut – ziemniaki mają być półtwarde! W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj bardzo dokładnie z olejem słonecznikowym i sosem sojowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedź i lekko ostudź, nie wyjmując z garnka. Polej warzywa przygotowanym sosem sojowym, zamknij naczynie i wstrząśnij, aby sos mógł dokładnie pokryć ziemniaki.
Blachę do pieczenia wysmaruj olejem słonecznikowym, a następnie umieść na niej przygotowane ćwiartki ziemniaków. Piecz około 15 – 20 minut, aż się lekko zarumienią. Ulubione zioła drobno poszatkuj, przydadzą się do posypania ziemniaków.
Teraz przygotuj pyszny, śmietanowy sos – dodatek idealny. Bazylię pokrój drobno. Połącz śmietanę z majonezem, dodaj bazylię, dopraw do smaku solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki posyp przygotowanymi wcześniej ziemniakami. Podawaj jak w najlepszych restauracjach – ze smacznym, śmietankowym sosem.