Genialny sposób gotowania ziemniaków. Jest smaczny, szybki i niedrogi. Sekret tkwi w marynacie.

Czy Ty też kochasz frytki? A więc to danie z pieczonych ziemniaków na pewno Ci zasmakuje!

Tego jeszcze nie jadłeś – ziemniaki pieczone w sojowej marynacie – niebo w gębie! Na pewno będziesz chciał się nimi podzielić.

Składniki – ziemniaki i marynata: 

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 g oleju słonecznikowego
  • 40 g sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • Pęczek ulubionych ziół,
  • Przyprawy: sól, pieprz

Składniki – sos śmietankowy:

  • 100 g śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i ugotuj krótko w niesolonej wodzie. Wystarczy 5 – 7 minut – ziemniaki mają być półtwarde! W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj bardzo dokładnie z olejem słonecznikowym i sosem sojowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki odcedź i lekko ostudź, nie wyjmując z garnka. Polej warzywa przygotowanym sosem sojowym, zamknij naczynie i wstrząśnij, aby sos mógł dokładnie pokryć ziemniaki.

Blachę do pieczenia wysmaruj olejem słonecznikowym, a następnie umieść na niej przygotowane ćwiartki ziemniaków. Piecz około 15 – 20 minut, aż się lekko zarumienią. Ulubione zioła drobno poszatkuj, przydadzą się do posypania ziemniaków.

Teraz przygotuj pyszny, śmietanowy sos – dodatek idealny. Bazylię pokrój drobno. Połącz śmietanę z majonezem, dodaj bazylię, dopraw do smaku solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki posyp przygotowanymi wcześniej ziemniakami. Podawaj jak w najlepszych restauracjach – ze smacznym, śmietankowym sosem.

Wszyscy miłośnicy ziemniaków na pewno będą pozytywnie zaskoczeni! Smacznego!