Już nie kupuję w sklepie odkąd znam ten przepis. Domowe masło w mojej lodówce jest od dłuższego czasu.

Wizyta w sklepie w poszukiwaniu masła kończy się od pewnego czasu nieprzyjemnie – niestety, ceny złotych kostek nieubłaganie pną się do góry. Na szczęście, ubicie masła w domu jest łatwe i szybkie.

Wystarczy zaopatrzyć się w odrobinę śmietanki kremówki lub, jeśli tylko mamy taką możliwość, prawdziwej, pełnotłustej śmietanki wiejskiej. Zrobienie masła samodzielnie w domu nie tylko pozwoli nam na pozostawienie dodatkowych funduszy w portfelu, ale zapewni nam także wspaniały, niepowtarzalny smak.

Składniki

  • 1 litr śmietanki kremówki
  • sól

Do miski wlewamy śmietankę razem ze szczyptą soli, po czym mikserem ubijamy około 15 minut na wysokich obrotach. Po tym czasie z mieszanki wytworzy się to, czego tak bardzo pragniemy  – miękkie, żółte masło.

Na dnie będzie znajdować się także odrobina płynu, nazywanego maślanką. Jedyne, co nam pozostaje, to przeniesienie gotowej bryłki do ściereczki i szybkie przemycie jej pod zimną wodą.

Możemy teraz zająć się kształtowaniem swojej własnej osełki. Smacznego!