Hit w mojej kuchni. Sprawdzony przepis na pyszną przekąskę z mielonego mięsa. Przygotujesz ją w 5 min.

Warto wypróbować sprawdzony przepis na pyszną przekąskę z mielonego mięsa.

Wystarczy kilka minut, aby ją przygotować. Idealny pomysł, kiedy zjawią się niespodziewani goście lub kiedy zadzwonią, że są jeszcze w drodze.

Składniki:

  • 500 ml kefiru,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • mąka według własnego uznania,
  • 300 g mielonego mięsa,
  • cebula,
  • czosnek,
  • ulubione zioła do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Ciasto: Podgrzać kefir, ale uważać, aby nie zagotował się. Dodać do niego sodę oczyszczoną i wymieszać. Potem połączyć to z solą oraz cukrem. Masę zostawić na około 4 minuty. Po tym czasie dodawać do niej mąkę, delikatnie mieszając zawartość. Mąkę trzeba dawać na oko. Mieszanina ma być gęsta i jednolita.

Nadzienie:

Mięso mielone połączyć z cebulą, czosnkiem i solą, a także pieprzem i dodatkowymi ziołami. Olej roślinny rozgrzać na patelni. Jego wysokość powinna wynosić maksymalnie 1 cm. Ciasto rozłożyć na rozgrzany wcześniej olej, na nie położyć mięso mielone i kolejną warstwę ciasta.

Należy robić to sprawnie. Smażyć z obu stron. Przekąska jest gotowa do podania. Smacznego!