Mięsne kotleciki greckie – Hit każdego przyjęcia. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Mięsne kotleciki  Greckie świetnie się sprawdzą na rodzinny obiad. Staną się hitem każdego przyjęcia. Mięsne kotlety Greckie z dodatkiem kaszy pochodzą ze słonecznej Grecji, w ekspresowym tempie znikną z Twojego stołu.

Takie kotleciki możesz wykonywać z dodatkiem dowolnego rodzaju kaszy i podawać z ulubionym sosem. Dobrze sprawdzi się kasza gryczana oraz sos pomidorowy. Danie jest szybkie w przygotowaniu a przy tym jest również pełnowartościowe, jest to idealna propozycja na obiad.  Wypróbuj koniecznie ten przepis!

 Jak wykonać aromatyczne sycące kotleciki greckie?

 Potrzebne składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 200 g sosu pomidorowego
  • Mąka pszenna
  •  Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób wykonania:

Kaszę umyj i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Kaszę należy gotować do miękkości. Następnie odstaw ją do wystygnięcia. Jedną cebule przeciśnij przez maszynkę do mielenie mięsa i dodaj do mielonego mięsa. Całość dopraw solą i pieprzem i dodaj jajko, całość dokładnie wymieszaj.

Z mięsa uformuj niewielkie kotleciki i opanieruj je w mące pszennej. Kotlety należy smaży do uzyskania złotego koloru po obu stronach.  Cebule obierz o pokrój w piórka i podsmaż na drugiej patelni i podsmaż. Następnie do cebuli dodaj kotlety.

Całość zalej sosem pomidorowym i przykryj pokrywką. Całość należy dusić przez ok. 20- 25 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie danie jest gotowe do spożycia. Kotlety podawaj z kaszą możesz również jako dodatek podać także ulubioną surówkę.

Życzymy smacznego !