Pyszny smak, nie do opisania. Naleśniki z mięsem według przepisu mojej prababci.

Naleśniki z mięsem według przepisu mojej prababci.

Świetnie się sprawdzą zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacja. Są delikatne, ale także sycące. Pysznie smakują – koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 4 jajka
  • 600 ml mleka
  • 260 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki cukru
  • Sól – do smaku

Składniki na nadzienie:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 200 g wieprzowiny
  • Średnia cebula
  • 100 ml mleka
  • Sól i czarny pieprz – do smaku

Składniki na ciasto do zanurzania naleśników:

  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • Sól – do smaku

Przygotowanie:

Zacznij od przyrządzenia ciasta naleśnikowego. 4 jajka zmiksuj z cukrem i odrobiną soli. Dodaj mleko, mąkę i olej. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię uprzednio lekko wysmarowaną olejem i smaż dość cienkie naleśniki.

Mięso i cebulę zmiel, używając maszynki. Dodaj mleko, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Każdy naleśnik przekrój na pół. Na każdą połówkę nałóż cienką warstwę farszu i złóż, by powstał trójkąt. Następnie przy pomocy widelca roztrzep 3 jajka wraz z 50 ml mleka i solą.

Zanurzaj naleśniki w tym cieście i układaj na patelni z rozgrzanym olejem. Smaż na małym ogniu ok. 4 minuty z każdej strony – przede wszystkim zwróć uwagę, by mięso w naleśnikach było usmażone.

Gotowe naleśniki ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!