Tak dobrego dania jeszcze nie jadłaś. Mięso w stylu kapitańskim: Hit w mojej kuchni.

Ziemianki obierz i ugotuj tak, aby były jeszcze w miarę twarde. Z masła, mleka, mąki i odrobimy soli przygotuj sos beszamelowy. W tym celu należy w garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać tak długo, aż na wierzchu pojawi się biała piana.

W ten sposób uzyskasz zasmażkę, którą można również używać do zagęszczania zup. My wykorzystamy ją do sosu beszamelowego. Gdy zasmażka będzie miała jednolitą konsystencję, dodajemy do niej zimne mleko oraz sól, ciągle mieszając. Mieszamy, aż sos zacznie się gotować.

Ściągamy go z palnika. Chwila nieuwagi wystarczy, by sos beszamelowy się przypalił, a zapach przypalonego mleka popsuje nam smak całej potrawy. Pokrój mięso na plastry, cebulę w prążki, ziemniaki w grube talarki. Zetrzyj twardy ser na tarce.

Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Na spodzie ułóż plastry cebuli. Na warstwę z cebuli ułóż przyprawione solą oraz pieprzem mięso. Na samą górę rozłóż równomiernie plastry ziemniaków. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem beszamelowym oraz posyp startym twardym serem.

Zapiekankę piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 200 stopni. Danie świetnie nadaje się na rodzinny obiad lub na kolację ze znajomymi.

Jeśli smakuje ci moja wersja mięsa w stylu kapitańskim, podziel się przepisem ze znajomymi w mediach społecznościowych.

Czytaj dalej