Lepsze niż kotlety – Zapomnij o innych przepisach. W 15 min przygotuj te ciastka waflowe z mięsem.

Każdy zna słodkie desery z wykorzystaniem ciasteczek waflowych – to zdecydowany must-have dla osób, które mają za mało czasu na gotowanie.

Nie każdy jednak wie, że ciasteczka waflowe można wykorzystać także… na słono. Sprawdź ten unikalne przepis na leniwe paszteciki z ciastek waflowych i zaskocz domowników nietypowym połączeniem!

Składniki:

Nadzienie:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • jajko
  • cebula
  • sól i czarny pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 6 ciastek waflowych
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżka oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Pokrój cebulę. Dodaj ją do wołowiny. Następnie dodaj jedno jajko, cebulę, pieprz i sól i dokładnie wymieszaj.

Przygotuj dwa wafle. Na pierwszym połóż część przygotowanego nadzienia i dokładnie rozprowadź. Przykryj drugim waflem i lekko dociśnij, aby się nie rozkleiły. pokrój na mniejsze części (w przypadku okrągłych wafli, mogą być to trójkąty). Powtórz powyższe czynności z pozostałymi waflami.

Podgrzej olej słonecznikowy na patelni. Połącz mleko z dwoma jajkami. Waflowe przekąski zamocz w mieszance i przełóż na patelnię. Smaż do momentu, aż mięso będzie ugotowane (zależy to od grubości warstwy nadzienia).

Do nadzienia możesz także dodać ulubione warzywa (np. paprykę, czosnek, surowe ziemniaki lub puree ziemniaczane), ugotowany ryż, smażone pieczarki, a także ser z ziołami. Przygotowanie dania trwa około 15 minut, a efekt jest zniewalający! To niecodzienne danie z pewnością posmakuje każdemu.