Pyszne mięso pod kołderką – cała rodzinka się zajada, a to tylko chwilka roboty

Mięso pod kołderką to niebanalny pomysł na szybkie, zdrowe i bardzo syte danie dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj!

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny
  • 3-4 ziemniaki
  • 200-250 g sera
  • 2-3 pomidory
  • 3 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • majonez
  • wybrane zioła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wieprzowinę kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie ścieramy ziemniaki (grube oczka), a cebulę kroimy w krążki. Pomidory kroimy w półplasterki. Następnie ścieramy ser – również na grubych oczkach. Dodatkowo siekamy wybrane zioła i przeciskamy przez praskę czosnek (można też drobno posiekać).

Blachę do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy na niej w następującej kolejności: mięso, cebulę i ziemniaki. Pokrojone pomidory smarujemy niewielką ilością majonezu i układamy na wierzchu. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 45 minut.

Przed końcem pieczenia dodajemy na wierzch czosnek, zioła oraz ser, a następnie pieczemy przez kolejne 5 minut, aż do roztopienia się sera. Smacznego!