Mini pączki na skondensowanym mleku – miękkie, puszyste i delikatne. Przepis który zaskoczy nawet Ciebie!

Dziś proponuję przepis na szybki i przepyszny deser. Pączki na mleku skondensowanym to istny rarytas, który w dawnych czasach gościł na wielu polskich stołach.

Dziś, z uwagi na prostotę i czas wykonania, receptura wraca do łask.

Składniki:

  • 2 jajka
  • puszka mleka skondensowanego
  • mąka
  • soda
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

Jajka wbij do miski i roztrzep dokładnie. Dodaj porcję mleka skondensowanego, szczyptę soli i sody. Wszystko wymieszaj. W ostatnim kroku wsypuj stopniowo mąkę, aż wyrobi się gęste, jednolite ciasto.

Kiedy masa będzie gotowa, wyłóż ją na stół i wyrób dokładnie rękami. Uformuj z ciasta gruby walec, następnie pokrój na średniej grubości kawałki (około 2-3 cm). Z każdej porcji zrób kulkę.

W garnku rozgrzej olej roślinny i smaż przygotowane przed chwilą kulki z ciasta. Czekaj do momentu, aż się zarumienią na złoty kolor.

Staraj się pilnować średniego ognia, im wyższa temperatura, tym większe ryzyko, że ciasto się spali, a środek będzie surowy.

Po wyjęciu posyp pączusie cukrem pudrem. Gotowe!