Przepyszne ciasto miodowe, zrobisz w mgnieniu oka, z podstawowych składników, które masz w swojej kuchni. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając m.in. orzechy i owoce. W naszym przepisie znajdziesz proporcje dla blachy o średnicy 26cm i 20 cm. Życzymy fajnej zabawy i udanego ciasta!
Rozpuść masło lub margarynę. Dodaj do rozpuszczonego masła miód oraz 1 szklankę cukru. Dobrze wymieszaj!
Do przygotowanej masy dodaj jajka. Dodaj sodę oczyszczoną oraz ocet i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i jeszcze raz wymieszaj uzyskaną masę. Podziel ciasto na 8-10 mniejszych części, każdą z nich nakładaj na blachę łyżką. Każdą z części piecz przez 12 minut w temperaturze 180 stopni.
Szklankę cukru wymieszaj ze śmietaną. Kremem ze śmietany i cukru przełóż warstwy ciasta. Wysmaruj nim również boki i wierzch.