Ten przepis jest dla Ciebie. Masz ochotę na ciasto, ale nie chcesz przez pół dnia wyrabiać go i wałkować.

Masz ochotę na ciasto, ale nie chcesz spędzić całego dnia na wyrabianiu i wałkowaniu? Ten przepis jest idealny dla ciebie!

Przepyszne ciasto miodowe, zrobisz w mgnieniu oka, z podstawowych składników, które masz w swojej kuchni. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając m.in. orzechy i owoce. W naszym przepisie znajdziesz proporcje dla blachy o średnicy 26cm i 20 cm. Życzymy fajnej zabawy i udanego ciasta!

Składniki dla blachy 26cm / 20cm:

  • Mąka pszenna – 4 szklanki / 2 szklanki
  • Miód – 6 łyżek / 3 łyżki
  • Jajka – 6 sztuk / 3 sztuki
  • Cukier – 2 szklanki / 1 szklanka
  • Kwaśna śmietana – 2 szklanki / 1 szklanka
  • Soda – 1 łyżeczka / pół łyżeczki
  • Masło lub Margaryna – 150g / 75g
  • Ocet – 1 łyżka / pół łyżki

Przygotowanie:

Rozpuść masło lub margarynę. Dodaj do rozpuszczonego masła miód oraz 1 szklankę cukru. Dobrze wymieszaj!

Do przygotowanej masy dodaj jajka. Dodaj sodę oczyszczoną oraz ocet i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i jeszcze raz wymieszaj uzyskaną masę. Podziel ciasto na 8-10 mniejszych części, każdą z nich nakładaj na blachę łyżką. Każdą z części piecz przez 12 minut w temperaturze 180 stopni.

Szklankę cukru wymieszaj ze śmietaną. Kremem ze śmietany i cukru przełóż warstwy ciasta. Wysmaruj nim również boki i wierzch.

Gotowy deser możesz posypać owocami, orzechami bądź czekoladą. Wszystko zależy od twojej wyobraźni! Smacznego!