Słodkie bułeczki to idealne drugie śniadanie lub przekąska, którą można zabrać do pracy i zjeść, kiedy dopadnie nas ochota na małe, słodkie co nieco. Taka bułeczka będzie smakowała jeszcze lepiej, kiedy przygotujemy ja samodzielnie w domu.
Poniżej przedstawiamy przepis na japońskie, słodkie bułki, które w mgnieniu oka znikają ze stołu. Są niezwykle aromatyczne, mięciutkie i delikatne, a do tego zachwycają swoim zniewalającym, cynamonowym zapachem. Są proste w przygotowaniu i niewątpliwie przypadną do gustu każdemu łasuchowi.
Japońskie bułeczki
Składniki:
- mleko – 260 ml
- mąka pszenna – 370 g
- cukier – 6 łyżek
- suche drożdże – 7 g
- jajka – 2 sztuki
- sól – 1 łyżeczka
- masło – 3 łyżki
- cynamon – pół łyżeczki
Sposób przygotowania:
Do rondelka wsypujemy 20 g maki i wlewamy 100 ml mleka. Ustawiamy średni ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty cały czas mieszając, aż uzyskamy gładką masę o konsystencji puddingu. Odstawiamy masę do ostygnięcia.
W między czasie przygotowujemy drożdże – mieszamy je z mlekiem i dwiema łyżkami cukru. Odstawiamy na ok. 10 – 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól i mieszamy. Następnie tworzymy wgłębienie, w które wbijamy jajko w temperaturze pokojowej.
Dodajemy przygotowane wcześniej drożdże oraz masę z maki i mleka. Czas na wyrobienie ciasta. Możesz zagniatać je mikserem przez ok. 5 minut lub ręcznie przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy do ciasta łyżkę masła w temperaturze pokojowej.
Zagniatamy ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy, która nie będzie przylepiała się do dłoni. Gotowe ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej masłem. Przykrywamy je folią aluminiową i odstawiamy na ok. 1,5 godziny, by ciasto zwiększyło objętość.
Cynamon mieszamy z roztopionym masłem i cukrem. Ciasto wykładamy na blat, rozgniatamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej z nich formujemy kulę. Każdą kulkę delikatnie rozpłaszczamy, smarujemy masłem i posypujemy cynamonem z cukrem.
Następnie zwijemy je w taki sposób: boki zawijamy do środka, rozwałkowujemy i zwijamy w rulon, formując kształt bułeczki.Układamy bułki na pergaminie i odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce.