Moja rodzina uwielbia te japońskie bułeczki – idealne na pyszne śniadanie.

Słodkie bułeczki to idealne drugie śniadanie lub przekąska, którą można zabrać do pracy i zjeść, kiedy dopadnie nas ochota na małe, słodkie co nieco. Taka bułeczka będzie smakowała jeszcze lepiej, kiedy przygotujemy ja samodzielnie w domu.

Poniżej przedstawiamy przepis na japońskie, słodkie bułki, które w mgnieniu oka znikają ze stołu. Są niezwykle aromatyczne, mięciutkie i delikatne, a do tego zachwycają swoim zniewalającym, cynamonowym zapachem. Są proste w przygotowaniu i niewątpliwie przypadną do gustu każdemu łasuchowi.

Japońskie bułeczki

Składniki:

  • mleko – 260 ml
  • mąka pszenna – 370 g
  • cukier – 6 łyżek
  • suche drożdże – 7 g
  • jajka – 2 sztuki
  • sól – 1 łyżeczka
  • masło – 3 łyżki
  • cynamon – pół łyżeczki

Sposób przygotowania:

Do rondelka wsypujemy 20 g maki i wlewamy 100 ml mleka. Ustawiamy średni ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty cały czas mieszając, aż uzyskamy gładką masę o konsystencji puddingu. Odstawiamy masę do ostygnięcia.

W między czasie przygotowujemy drożdże – mieszamy je z mlekiem i dwiema łyżkami cukru. Odstawiamy na ok. 10 – 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól i mieszamy. Następnie tworzymy wgłębienie, w które wbijamy jajko w temperaturze pokojowej.

Dodajemy przygotowane wcześniej drożdże oraz masę z maki i mleka. Czas na wyrobienie ciasta. Możesz zagniatać je mikserem przez ok. 5 minut lub ręcznie przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy do ciasta łyżkę masła w temperaturze pokojowej.

Zagniatamy ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy, która nie będzie przylepiała się do dłoni. Gotowe ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej masłem. Przykrywamy je folią aluminiową i odstawiamy na ok. 1,5 godziny, by ciasto zwiększyło objętość.

Cynamon mieszamy z roztopionym masłem i cukrem. Ciasto wykładamy na blat, rozgniatamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej z nich formujemy kulę. Każdą kulkę delikatnie rozpłaszczamy, smarujemy masłem i posypujemy cynamonem z cukrem.

Następnie zwijemy je w taki sposób: boki zawijamy do środka, rozwałkowujemy i zwijamy w rulon, formując kształt bułeczki.Układamy bułki na pergaminie i odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce.

Bułeczki smarujemy ubitym jajkiem i pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20 minut.