Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie miksujemy je na małych obrotach i dodajemy stopniowo żółtka, cukier, przesianą mąkę pszenną, przesianą mąkę ziemniaczaną, kakao oraz olej. Zmiksowane ciasto powinno posiadać konsystencję bitej śmietany i kolor ciemnej czekolady.
Jeżeli jest jeszcze zbyt jasne to należy dosypać więcej kakao. Przygotowaną masę przelewany do formy posmarowanej masłem. Forma może być kwadratowa o wymiarach 23 na 23 cm. Wstawiamy ją do rozgrzanego na 170 stopni piekarnika na około 20 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy za pomocą wykałaczki.
Do mleka dodajemy cukier i podgrzewany na kuchence, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
W drugim naczyniu ucieramy masło, mleko w proszku i dodajemy trochę podgrzane wcześniej mleko z cukrem. Mieszamy wszystko razem. Krem jest już gotowy. Gotowy i wystudzony biszkopt przecinamy na pół. Na jedną połówkę wylewany nasz krem i przykrywamy go drugą połówką biszkoptu.
Przygotowujemy następnie polewę czekoladową. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy masło i podgrzewamy w rondelku, aż powstanie jednolita i gładka masa.