Pyszne delikatne naleśniki bez mąki. Lepszych nie jadłam. Rozpływają się w ustach.

Naleśniki należą do ulubionych dań zarówno dzieci, jak i dorosłych. Można je podawać na wiele sposobów: na słodko – chociażby z dżemem lub miodem albo z białym serem i owocami, a także na słono, np. z kapustą i grzybami. Ale czy słyszeliście o naleśnikach bez mąki?

Tradycyjne naleśniki przyrządza się bardzo łatwo i szybko. Ich zrobienie nie wymaga dużych zdolności kulinarnych i wielu składników. Potrzebne są zaledwie: mąka, jajka oraz mleko, trochę chęci i odrobina wolnego czasu. Ale co zrobić, jeśli zabraknie nam w domu mąki, a marzą nam się te smakowite placuszki?

Wówczas możemy sięgnąć po przepis na przepyszne naleśniki na słodko z twarożkiem. Poniżej znajdziecie potrzebne składniki na około 25 sztuk i sposób ich przyrządzenia.

Ciasto:

  • 6 jajek,
  • cukier (do smaku),
  • 0,5 l mleka,
  • 5–6 łyżek skrobi,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego.

Farsz:

  • 300 g białego sera,
  • cukier (do smaku).

Dodatkowo:

  • olej do smażenia naleśników,
  • śmietana (według uznania),
  • odrobina masła (do smaku).

W naszym przepisie mąkę idealnie zastępuje skrobia. Jajka wymieszaj dokładnie z cukrem. Następnie dodaj skrobię i połącz ze sobą wymienione składniki. Kiedy uzyskasz z nich gładką masę, dolej do niej mleko i olej słonecznikowy. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut.

Po upływie tego czasu możesz przystąpić do smażenia naleśników. W tym celu przygotuj rozgrzaną patelnię nasmarowaną odrobiną oleju słonecznikowego. Następnie wlej na nią odpowiednią ilość ciasta i usmaż naleśniki z jednej strony. Pamiętaj o tym, żeby ich nie przewracać.

W wolnej chwili przygotuj nadzienie do naleśników. Wymieszaj dokładnie twarożek z odrobiną cukru. Jeśli chcesz, dodaj ulubione bakalie lub mak. Gotowy farsz nakładaj na usmażone naleśniki, po czym zawijaj je w rulon lub trójkąt i wkładaj do żaroodpornego naczynia. Całość pokryj według uznania masłem oraz śmietaną.

Naleśniki piecz przez 10–15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Życzymy smacznego!