Od dziś tylko tak przygotowuję naleśniki – są smaczniejsze niż znane wszystkim tradycyjne.

Dzisiaj mamy dla Ciebie ciekawy przepis na naleśniki z ziemniaków. Jeśli szukasz nowych smaków i lubisz próbować nowe dania, to ziemniaczane naleśniki na pewno przypadną Ci do gustu.

Naleśniki ziemniaczane są smaczniejsze niż znane wszystkim tradycyjne naleśniki. Naleśniki z ziemniaków po usmażeniu są cieniutkie i bardzo aromatyczne. Świetnie nadają się do napełnienia ulubionym farszem, chociaż same w sobie również dobrze smakują.

Składniki:

  • 5 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków.
  • 3 jajka (L)
  • 280 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 280 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • świeże zioła (koperek, pietruszka, szczypiorek)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki szybciej się ugotują, jeśli pokroisz je na mniejsze kawałki. Ziemniaki po ugotowaniu wystudź, ale ich nie odcedzaj.

Ziemniaki razem z wodą zmiksuj lub rozdrobnij blenderem do postaci gęstego budyniu. Do masy ziemniaczanej dodaj czosnek rozdrobniony praską, mąkę, jajka i mleko.

Wymieszaj wszystkie składniki z olejem i solą, po czym odstaw na około 30 minut, aby masa z ziemniaków dokładnie połączyła się z pozostałymi składnikami. Na patelnię z rozgrzanym olejem, nakładaj niezbyt duże porcje ciasta i posypuj posiekanymi ziołami. Naleśniki powinny być cienkie.

Ziemniaczane naleśniki pasują do farszu wytrawnego np. z mięsa, grzybów lub warzyw.