Na ciasto:
Na krem:
Jak zrobić ciasto z patelni „Napoleon”? Ubij jajka z cukrem, tak by się rozpuścił. Dodaj masło (musi być miękkie), wsyp 2,5 szklanki mąki, sodę i sól. Wyrób ciasto i odstaw na 15-20 minut.
Ubij jajka z cukrem, tak by cukier się rozpuścił. Dosyp mąki, wymieszaj i dolej mleka (schłodzonego). Przełóż krem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając – to ważne, by uniknąć przypalenia i grudkowania się masy. Kiedy krem zacznie wrzeć, zdejmij go z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Ciasto uformuj przy pomocy wałka na kształt serdelka. Podziel na 14 kawałków. Każdy z nich rozwałkuj tak, by średnica miała ok. 20-21 cm (standardowa średnica patelni).
Rozgrzej patelnię (musi być sucha!) i piecz po jednym kawałku ciasta, jak naleśniki. Pamiętaj by pilnować, aby się nie przypaliły, gdyż szybko się smażą. Na każdy kawałek, od razu po zdjęciu z patelni, kładź talerzyk o mniejszej średnicy niż ciasto i obcinaj odstające brzegi. Skrawki ciasta z obcinanych brzegów odłóż na później.