Sekretny przepis mojej rodziny stosowany od pokoleń. Ciasto z patelni – Napoleon.

Ten wyjątkowy przepis zdradziła mi w dzieciństwie mama mojego najlepszego przyjaciela. Wypróbowałem wiele wersji przyrządzenia ciasta „Napoleon”, ale ten przepis jest zdecydowanie najlepszy.

Co potrzebujesz:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki (pojemność jednej szklanki – 250 ml)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli

 Na krem:

  • litr mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka cukru
  • 100 g orzechów włoskich

Jak zrobić ciasto z patelni „Napoleon”? Ubij jajka z cukrem, tak by się rozpuścił. Dodaj masło (musi być miękkie), wsyp 2,5 szklanki mąki, sodę i sól. Wyrób ciasto i odstaw na 15-20 minut.

Przygotowanie kremu

Ubij jajka z cukrem, tak by cukier się rozpuścił. Dosyp mąki, wymieszaj i dolej mleka (schłodzonego). Przełóż krem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając – to ważne, by uniknąć przypalenia i grudkowania się masy. Kiedy krem zacznie wrzeć, zdejmij go z ognia i odstaw do ostygnięcia.

Ciasto uformuj przy pomocy wałka na kształt serdelka. Podziel na 14 kawałków. Każdy z nich rozwałkuj tak, by średnica miała ok. 20-21 cm (standardowa średnica patelni).

Rozgrzej patelnię (musi być sucha!) i piecz po jednym kawałku ciasta, jak naleśniki. Pamiętaj by pilnować, aby się nie przypaliły, gdyż szybko się smażą. Na każdy kawałek, od razu po zdjęciu z patelni, kładź talerzyk o mniejszej średnicy niż ciasto i obcinaj odstające brzegi. Skrawki ciasta z obcinanych brzegów odłóż na później.

Każdy upieczony kawałek ciasta posmaruj dużą ilością kremu. Rozblenduj skrawki pozostałe z brzegów razem z orzechami i wykorzystaj jako posypkę. Posypuj kawałki ciasta z obu stron. Gotowe!