Poznaj ten niezwykły przepis na pyszną napoleonkę w 15 min – Super przepis bez pieczenia.

Napoleonka bez pieczenia

To genialne i przepyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Ciasto przygotowujemy na krakersach z kremem. Nie potrzeba dużo czasu, ani specjalnych umiejętności, aby je zrobić. Gwarantujemy, że posmakuje Twoim gościom i domownikom!

Składniki

  • mąka pszenna (1 szklanka)
  • żółtka (4 sztuki)
  • masło (200 g)
  • mleko (1 l)
  • cukier (3/4 szklanki)
  • cukier waniliowy (2 opakowania)
  • budyń waniliowy (1 opakowanie)
  • krakersy (250 g)
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie ciasta

Do miski przelewamy pół litra mleka, dodajemy mąkę, żółtka i proszek do zrobienia budyniu. Mieszamy wszystko razem dokładnie, albo miksujemy za pomocą miksera na gładką masę bez grudek.

Pozostałe pół litra mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Kiedy mleko zacznie się gotować to wlewamy tam przygotowaną wcześniej masę z mąki i żółtek. Mieszamy wszystko i gotujemy, aż krem zgęstnieje.

Formę o wymiarach 24×28 centymetrów wyłóż papierem. Na spodzie umieść warstwę krakersów. Następnie wyłóż jeszcze ciepły krem i przykryj go kolejną warstwą krakersów. Poczekaj, aż napoleonka przestygnie. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Napoleonkę posyp cukrem pudrem przed podaniem. Życzymy smacznego!