Szczególnie filet, który widujemy w bardzo wielu odsłonach i którego czasami mamy dość? Przygotuj się na prawdziwe zaskoczenie. To danie, choć zawiera często wykorzystywane składniki, będzie naprawdę inne!
Pokrój mięso w cienkie paseczki, wymieszaj z mlekiem i odstaw na godzinę do lodówki.
Obierz i pokrój warzywa: ziemniaki w cienkie plastry, cebulę w piorą, pomidory w plasterki. Zetrzyj ser na tarce. Wysmaruj naczynia do zapiekania olejem. Jeśli nie masz naczynek żaroodpornych, ceramicznych lub jednorazowych aluminiowych, możesz sam wykonać miseczki z kilku warstw folii aluminiowej.
Na spodzie każdej foremki ułóż plasterki ziemniaka, na to warstwę cebuli i mięsa. Zalej jajkami rozmieszanymi ze śmietaną. Ułóż warstwę plastrów pomidora doprawionego startym czosnkiem i posyp serem.
Pamiętaj, aby każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem do smaku. Piecz w piekarniku w temperaturze 180o przez około 40 minut.