Genialny przepis z wykorzystaniem ogórków – Wystarczy jedna noc, by były już gotowe do spożycia.

Domowe przetwory i przekąski smakują najlepiej, gdy robi się je sezonowo. Warto więc być na bieżąco.

Ogórki są jednym z warzyw, które można przygotować na wiele sposobów. Wystarczy dodać różne przyprawy i inną zalewę, aby stworzyć coś pysznego. Tym razem przepis dla koneserów ogórków małosolnych, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka godzin.

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków
  • 50 g kopru
  • 3 łyżki soli
  • 5-7 ząbków świeżego czosnku

Przygotowanie:

Najpierw należy dokładnie umyć ogórki, a następnie zalać warzywa wodą. Zaleca się odstawienie ich na godzinę. Kolejnym etapem jest pozbycie się końców warzywa, dzięki czemu ogórki łatwo się zamarynują. W następnej kolejności należy dokładnie obrać świeży czosnek i ułożyć na samym dnie każdego wcześniej przygotowanego słoika.

W taki sam sposób należy umieścić koper, zostawiając jednak dwa parasole na później. W przypadku sporych ząbków czosnku zaleca się przedzielenie ich na połówki. Dla smaku można również dołożyć chrzan bądź liście porzeczki, które nadadzą ogórkom nieco wyraźniejszy smak.

Kolejnym krokiem jest włożenie do słoików możliwie najciaśniej przygotowanych wcześniej ogórków. Na nie parasole kopru oraz sól. Ogórki zalewany gorącą wodą oraz zamykany szczelną pokrywką.

Gdy woda wewnątrz wreszcie wystygnie, umieszczamy słoiki na całą noc w lodówce. Ogórki małosolne są gotowe do spożycia już na drugi dzień.

Stanowią pyszną przekąskę, składnik domowej sałatki lub dodatek do obiadu.