Prosty przepis, o który każdy mnie pyta – marynowane ogórki z musztardą. Mój hit na każdym przyjęciu

Pragniesz zachwycić swoich gości przyjemną przekąską do kolacji podczas wspólnego oglądania TV? A może chcesz znaleźć fenomenalny dodatek do niedzielnego obiadu całą rodziną?
W takim razie kiszone ogórki z musztardą są idealne dla ciebie! Sprawdź już teraz, ponieważ prostszego przepisu nie znajdziesz!

 

Serce naszego dania czyli składniki:

  • 4kg ogórków
  • 200g cukru
  • 200ml oleju roślinnego
  • 200ml octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 główki czosnku
  • 1 pęczek kopru.

Gdy już zdobędziesz wszystkie składniki, możesz zacząć przygotowywać niezapomniany smak.

Zacznij od dokładnego umycia ogórków, a następnie odłóż je na ok. 2 godziny w zimnej wodzie.
Gdy ogórki skończą swoje leżakowanie, większe sztuki przekrój na 8 kawałków, a mniejsze na 4.

W następnej kolejności składniki takie jak cukier, ocet, sól, olej roślinny, pieprz i musztardę dokładnie wymieszaj ze sobą. Później obierz czosnek, przepuść przez prasę i dorzuć do przygotowanych składników.

W drugiej kolejności dokładnie pociachaj koperek i dosyp do poprzednich składników.
Gdy już wszystko gotowe, dodaj ogórki do przygotowanej mieszanki i odstaw na 3 godziny. Ogórki należy rozmieszać co 30min.

Ostatnim etapem, który na ciebie czeka to wypełnienie litrowych lub półlitrowych słoików przygotowanymi ogórkami i zalanie ich marynatą po same brzegi.
Słoiki należy gotować 15min, następnie owinąć je ręcznikiem i poczekać aż wystygną.

Pamiętaj aby przechowywać je w chłodnym miejscu!