Idealny omlet – Twoje dzieci go pokochają.

Choć danie ze smażonych jajek przypominające placek przygotowywano już w starożytnym Rzymie, współcześnie omlet jest wymieniany jako jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.

Właśnie we Francji powstał przepis na omlet, jaki znamy dzisiaj – tradycyjnie smażony na patelni z grubym dnem na dużej ilości masła ze składników rozmieszanych tylko widelcem. My natomiast chcemy wam zaproponować nieco zmodyfikowane pomysły na omlet, dzięki której to danie zawsze udaje się perfekcyjnie i zadowoli nawet największych łasuchów.

Idealny omlet

Do przygotowania potrzebne będą:

  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g masła (opcjonalnie)

Najważniejszym czynnikiem, który sprawi, że będziemy się cieszyć doskonałym omletem jest technika jego przygotowania. Jajek nie należy miksować, ani ubijać, ale delikatnie rozmieszać, stopniowo dodając do nich mleko i sól.

Gotową masę przelewamy do naczynia wcześniej natłuszczonego olejem. Pieczemy omlet przez około 20 minut w 250 stopniach, przed podaniem można polać go rozpuszczonym masłem.

Omlet z serem i szynką