Przepyszne pączki z piekarnika – nie potrzebują smażenia. O wiele lepsze niż sklepowe

Każdy z nas kocha pączki, zwłaszcza, te, które kupujemy w ciastkarniach.

Jednak chciałabym Wam przedstawić przepis na przepyszne pączki z piekarnika, które nie mają porównania z tymi, które możemy kupić w sklepie. Gdy zrobisz raz pączki z mojego przepisu to jestem pewna, że przestaniesz kupować te sklepowe.

Przygotowanie pączków z piekarnika

Składniki:

  • 50 g masła,
  • 500 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 10 g drożdży suchych,
  • 120 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 125 g masła do smarowania,
  • cukier puder,
  • skórka pomarańczowa.

Jako pierwsze przygotuj drożdże – wymieszaj je z letnim mlekiem. Następnie odstaw na chwilkę, w osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki oraz masło, jajka, cukier dodając odrobinę skórki pomarańczowej. Przygotowane w ten sposób ciasto ponownie odstaw w ciepłe miejsce, aby mogło wyrosnąć.

Gdy ciasto na pączki wyrośnie ponownie je wymieszaj. Następnie z ciasta wytnij okręgi np., za pomocą szklanki lub kubka. Piekarnik nagrzej do 180 st C, na blachę wyłóż pączki i piecz je około 25 minut, aż do momentu zrumienienia.

Gdy ostygną możesz je posmakować, gwarantuję, że nie sięgniesz już po pączki z sklepowej lady. Smacznego.