Potrzebujesz tylko 1 ziemniaka, 1 jajko i mąkę. Ta przekąska zniknie w ciągu kilku minut. Przepis.

Paluszki ziemniaczane – nowy sposób podawania ziemniaków

To nowe i pyszne danie sprawi, że się zakochasz. Jest proste i szybkie w wykonaniu. Jest proste w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Każdy gość będzie chciał poznać ten przepis. Pałeczki można wykorzystać jako dodatek do każdego dania mięsnego. Pałeczki mogą zastąpić frytki w filmie. Zapraszamy do zapoznania się z tym przepisem.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 duży ziemniak
  • ok. 3 g drożdży instant
  • 300g mąki
  • sól
  • pieprz
  • 180ml mleka
  • Szczypiorek

Wykonanie:

Ziemniaka pokroić w cienkie plasterki. Gotuj je przez około 20 minut. Jeśli wolisz, możesz również ugotować je w wodzie.

Gdy plastry będą już ugotowane, odcedź wodę i zrób z nich puree. Wymieszaj drożdże, sól, pieprz i ciepłe mleko. Połącz składniki.

Wymieszaj mąkę z wodą, aż do dobrego połączenia. Przykryj i odstaw na ok. 1 godzinę. Następnie posiekaj szczypiorek na małe kawałki i dodaj do ciasta.

Powoli połączyć. Ciasto należy umieścić w woreczku. Na dużej patelni rozgrzać olej.

Zdejmij róg z torebki foliowej i wrzuć porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru.

Aby wchłonąć olej, ułóż usmażone paluszki na kawałku papierowego ręcznika. Teraz możesz już jeść. Smacznego!