Pasta czosnkowa na kanapki – zdrowa i pyszna. Prosty przepis z notatnika mojej babci

Zima to bardzo wyjątkowy czas, w którym dostęp do świeżych warzyw i owoców jest bardzo utrudniony. W związku z tym dobrym pomysłem jest przygotowanie przetworów odpowiednio wcześniej, jak np. latem.

Jednym z bardzo fajnych pomysłów na przetwory jest pasta czosnkowa, która może nadać każdemu daniu niepowtarzalny smak. Pasta ta doskonale nadaje się do różnego rodzaju zup, sosów, zapiekanek czy też nawet bezpośrednio na kanapki.

Niezbędne składniki

  • 250 gramów czosnku
  • 30 mililitrów oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Trzeba przygotować słoik o pojemności około 300 mililitrów lub też kilka mniejszych. Czosnek należy obrać i zmiksować w blenderze. Do zmiksowanego czosnku dodajemy sól, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek.