Nigdy nie jadłam lepszych, mój ulubiony przepis, który wam zdradzam. Marynowane pieczarki w 20 minut.

Marynowane pieczarki

Czy można przygotować marynowane grzyby w zaledwie 20 minut? Jak najbardziej. Oto jeden z ekspresowych przepisów na popularną świąteczną przekąskę z pieczarek. Możemy ją oczywiście przygotować na każdą inną okazję.

Marynowane grzyby wcale nie muszą być pracochłonne, ani trudne. Wypróbuj nasz przepis, a gwarantujemy, że będziesz usatysfakcjonowany.

Składniki

  • pieczarki (1 kg)
  • cebula (2 sztuki)
  • czosnek (6-8 ząbków)
  • olej roślinny (75 ml)
  • sól (1 łyżeczka)
  • cukier (1 łyżka)
  • ocet (75 ml)
  • goździki (10 sztuk)
  • ziele angielskie (10 ziarenek)
  • czarny pieprz (10 ziarenek)
  • mielona kolendra (1 łyżeczka)
  • liście laurowe (6 sztuk)

Przygotowanie

Pieczarki umyj. Jeżeli są duże to przekrój je na 2 lub 4 części. Przełóż grzyby na suchą patelnię, zakryj przykrywką i duś na średnim ogniu przed co najmniej 5 minut. Pieczarki puszczą w tym czasie sok i odparują.

Teraz będzie pora na przygotowanie marynaty. Czosnek kroimy na cienkie plasterki, a cebule w półtalarki. Łączymy je razem w jednej misce. Dolewamy olej i dodajemy cukier, sól, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, kolendrę, goździki oraz liść laurowy. Zalewamy to wszystko octem i dokładnie mieszamy.

Przelej marynatę na patelnię z pieczarkami i gotuj to wszystko razem od 5 do 7 minut. Następnie zdejmij potrawę z ognia i pozostaw pieczarki pod przykrywką jeszcze przez kilka minut.

Zawartość patelni przelej do 1,5 litrowego słoika, zamknij go przykrywką i odstaw, aż całkowicie przestygnie.

Słoik możesz później schłodzić w lodówce. Można go tam przechowywać do 2 tygodni.

Życzymy smacznego!