Hit każdego przyjęcia. Uwielbiam te faszerowane pieczarki! Zrób je na obiad, a Twoja rodzina Ci podziękuje.

Uwielbiam pieczarki! Są niezwykle smaczne, a ich wyjątkowy aromat wzbogaca niejedno z przygotowywanych przeze mnie dań.

Zazwyczaj dodaję je do farszu np. na krokiety, pierogi czy jako podstawowy składnik pizzy. Dziś podzielę się z Wami moim eksperymentem. Pieczarki podane w takiej formie dosłownie zwalają z nóg! Po prostu pychota. Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki:

  • 0,5 kg dużych pieczarek (staraj się zakupić duże główki)
  • 250 g mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • pęczek pietruszki
  • tarta mozarella (opakowanie)
  • sól, pieprz
  • oregano
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • bułka tarta
  • masło

Przygotowanie:

Pieczarki delikatnie oczyść, możesz obrać z wierzchniej skórki, a nóżki usunąć. Kapelusze posłużą nam jako baza do wypełnienia farszem. Stopki od pieczarek pokrój w drobną kostkę i przełóż na patelnię. Dodaj do tego posiekaną cebulkę. Podsmażaj z masłem, aż składniki będą miękkie i lekko zarumienione.

Następnie przełóż mięso do miski, dopraw je wymienionymi w przepisie przyprawami (proporcje według uznania), dodaj łyżkę bułki tartej, poszatkowaną świeżą pietruszkę i podsmażone nóżki z pieczarek. Mięso dokładnie wymieszaj i pozostaw chwilę, by smaki dobrze się przegryzły.

Teraz przygotuj główki pieczarek. Do każdej nałóż starannie odpowiednią ilość mięsnego farszu, tak, by znacząco wystawał poza wgłębienie w kapeluszu. Następnie ułóż je, jedna obok drugiej, na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Piecz przez około 20 minut.

Po tym czasie wyjmij na moment blaszkę i każdą z pieczarek posyp po wierzchu tartym serem mozzarella. W tym wypadku możesz użyć też innego rodzaju sera, np. parmezanu, a w ostateczności sprawdzi się też tradycyjny ser żółty.

Tak piecz przez kolejne 10 minut, aż ser się roztopi oraz delikatnie zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika oprósz kapelusze świeżo pokrojoną pietruszką. Farsz możesz przygotować na bazie dowolnego mięsa mielonego. Danie wychodzi smaczne z mięsem wołowym, które ma charakterystyczny aromat, doskonale komponujący się z pieczarkami.

Równie dobrze smakuje wersja z mielonym mięsem z kurczaka lub indyka. Jeśli preferujesz dania jarskie, warto przygotować prosty farsz na bazie jajek i warzyw jak papryka, kukurydza, fasolka czy pomidor. W każdej z tych opcji pieczarki smakują wybornie. Smacznego!