Hit każdego przyjęcia. Uwielbiam te faszerowane pieczarki! Zrób je na obiad, a Twoja rodzina Ci podziękuje.
Uwielbiam pieczarki! Są niezwykle smaczne, a ich wyjątkowy aromat wzbogaca niejedno z przygotowywanych przeze mnie dań.
Zazwyczaj dodaję je do farszu np. na krokiety, pierogi czy jako podstawowy składnik pizzy. Dziś podzielę się z Wami moim eksperymentem. Pieczarki podane w takiej formie dosłownie zwalają z nóg! Po prostu pychota. Sprawdź, jak je przygotować.
Składniki:
- 0,5 kg dużych pieczarek (staraj się zakupić duże główki)
- 250 g mięsa mielonego
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- pęczek pietruszki
- tarta mozarella (opakowanie)
- sól, pieprz
- oregano
- papryka ostra
- papryka słodka
- bułka tarta
- masło
Przygotowanie:
Pieczarki delikatnie oczyść, możesz obrać z wierzchniej skórki, a nóżki usunąć. Kapelusze posłużą nam jako baza do wypełnienia farszem. Stopki od pieczarek pokrój w drobną kostkę i przełóż na patelnię. Dodaj do tego posiekaną cebulkę. Podsmażaj z masłem, aż składniki będą miękkie i lekko zarumienione.
Następnie przełóż mięso do miski, dopraw je wymienionymi w przepisie przyprawami (proporcje według uznania), dodaj łyżkę bułki tartej, poszatkowaną świeżą pietruszkę i podsmażone nóżki z pieczarek. Mięso dokładnie wymieszaj i pozostaw chwilę, by smaki dobrze się przegryzły.
Teraz przygotuj główki pieczarek. Do każdej nałóż starannie odpowiednią ilość mięsnego farszu, tak, by znacząco wystawał poza wgłębienie w kapeluszu. Następnie ułóż je, jedna obok drugiej, na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Piecz przez około 20 minut.
Po tym czasie wyjmij na moment blaszkę i każdą z pieczarek posyp po wierzchu tartym serem mozzarella. W tym wypadku możesz użyć też innego rodzaju sera, np. parmezanu, a w ostateczności sprawdzi się też tradycyjny ser żółty.
Tak piecz przez kolejne 10 minut, aż ser się roztopi oraz delikatnie zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika oprósz kapelusze świeżo pokrojoną pietruszką. Farsz możesz przygotować na bazie dowolnego mięsa mielonego. Danie wychodzi smaczne z mięsem wołowym, które ma charakterystyczny aromat, doskonale komponujący się z pieczarkami.