Grzyby, szczególnie pieczarki, często pojawiają się w naszym jadłospisie. Mają niepowtarzalny smak i aromat, które świetnie wzbogacają potrawy. Komponują się z wieloma składnikami i są niezastąpionym dodatkiem w przypadku dań postnych oraz w diecie wegetariańskiej.
Warto poznać wiele sposobów na przygotowanie tych niesamowitych składników. Poniżej przedstawiam jeden z ciekawszych przepisów na przyrządzanie pieczarek.
Do przyrządzenia pieczarek w białym winie potrzeba niewielu składników. Kiedy się w nie zaopatrzysz, będziesz mógł zająć się gotowaniem.
Przygotuj składniki w osobnych naczyniach. Pokrój większe pieczarki, mniejsze pozostaw w całości. Poszatkuj papryczkę chili, zgnieć przez praskę czosnek. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Odmierz odpowiednią ilość wina.
Wlej oliwę na patelnię, pokrywając nią jej całe dno. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć zmiażdżony czosnek i papryczkę chili. Po minucie smażenia dodaj pieczarki oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj. Kiedy grzyby staną się miękkie, wlej wino.