Na pewno nie słyszałaś o takim sposobie smażenia pieczarek. Od dziś tylko tak smażę grzyby

Niedawno poznałam przepis na smaczne pieczarki w białym winie. Jeżeli lubisz grzyby, z pewnością Cię on zainteresuje.

Grzyby, szczególnie pieczarki, często pojawiają się w naszym jadłospisie. Mają niepowtarzalny smak i aromat, które świetnie wzbogacają potrawy. Komponują się z wieloma składnikami i są niezastąpionym dodatkiem w przypadku dań postnych oraz w diecie wegetariańskiej.

Warto poznać wiele sposobów na przygotowanie tych niesamowitych składników. Poniżej przedstawiam jeden z ciekawszych przepisów na przyrządzanie pieczarek.

Pieczarki smażone w białym winie

Do przyrządzenia pieczarek w białym winie potrzeba niewielu składników. Kiedy się w nie zaopatrzysz, będziesz mógł zająć się gotowaniem.

  • 400 g pieczarek.
  • 125 ml białego wytrawnego wina.
  • 3-4 ząbki czosnku.
  • Pół suszonej papryczki chili.
  • Pęczek świeżej natki pietruszki.
  • Sól do smaku.
  • Oliwa (do smażenia).

Przygotuj składniki w osobnych naczyniach. Pokrój większe pieczarki, mniejsze pozostaw w całości. Poszatkuj papryczkę chili, zgnieć przez praskę czosnek. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Odmierz odpowiednią ilość wina.

Wlej oliwę na patelnię, pokrywając nią jej całe dno. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć zmiażdżony czosnek i papryczkę chili. Po minucie smażenia dodaj pieczarki oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj. Kiedy grzyby staną się miękkie, wlej wino.

Gotuj wszystko około pięciu minut, żeby alkohol odparował. Następnie dodaj natkę pietruszki i duś pieczarki przez kolejne pięć minut. Po tym czasie możesz już cieszyć się smakiem wyśmienitych pieczarek po hiszpańsku!