Pełna smaku i aromatu pieczeń – smakuje wybornie. Cygańska pieczeń – Robię prawie w każdą niedzielę.

Pieczeń po cygańsku to jedno z ulubionych dań mojego męża.

Jest pełne smaku, aromatu, ale też dodatków, które sprawiają, że mięso smakuje wybornie. W tym przepisie wieprzowina zawsze wychodzi idealna, świetnie komponuje się z przyprawami i wręcz rozpływa się w ustach. Spraw prawdziwą ucztę swoim bliskim przygotowując potrawę według poniższej receptury.

Składniki:

  • mięso wieprzowe (5-6 kawałków)
  • 0,5 kg boczku
  • 4 cebule
  • ogórki kiszone
  • 750 ml bulionu wieprzowego
  • koncentrat pomidorowy
  • mieszanka mrożonych warzyw
  • butelka czerwonego wina
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

Mięso wieprzowe podziel na 5-6 płatów. Każdy rozbij tłuczkiem i natrzyj solą oraz pieprzem (może być świeżo mielony). Każdy z kawałków przesmaruj musztardą, następnie ułóż po 2 plasterki ogórków kiszonych i krążków cebuli. Mięso układaj warstwowo, następnie całość zwiąż sznurkiem.

Pozostałą cebulę przesmaż na oleju. Dodaj do tego zawartość mrożonki i trzymaj na ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie zalej je bulionem wieprzowym, dodaj do smaku łyżkę koncentratu pomidorowego, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj przez kilka minut. Na koniec wlej 0,5 litra czerwonego, wytrawnego wina.

Zawinięte mięso włóż do naczynia żaroodpornego, zalej bulionem z winem oraz warzywami. Potrawę wstaw do piekarnika na około 2-3 godziny. Piecz w temperaturze 180 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika, mięso podawaj bezpośrednio na talerze. Na koniec polej sosem, który powstał w wyniku pieczenia. Smacznego!