Dziś na tapet trafi pyszne warzywo, które nadal często jest niedoceniane. Mowa o cukinii, którą dziś przyrządzimy w piekarniku. Zależy nam przecież, żeby nie tylko było smacznie, ale również zdrowo.
Cukinie dokładnie umyj i pokrój w plastry. Nie musisz ich obierać. Czas na przygotowanie panierki. Mąkę, sól, pieprz oraz zioła wsyp do plastikowej torebki. Następnie do tak przygotowanego woreczka włóż pokrojoną wcześniej cukinię.
Woreczek zakręć z powietrzem w środku. Teraz całość dokładnie potrząsaj tak, aby cukinia dobrze wymieszała się z panierką.
Blachę do pieczenia posmaruj 2-3 łyżeczkami oleju roślinnego. Rozgrzej piekarnik i wyłóż na blachę plastry cukinii. Wstaw ją do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut. po 7-10 minutach obróć cukinię na drugą stronę.
Do miseczki dodaj śmietanę (lub majonez), a następnie posiekany czosnek i przyprawy według uznania. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż do lodówki na parę minut. Gotowe plastry cukinii wyłóż na talerze i umieść na nich przygotowany wcześniej sos. Całość możesz posypać ziołami dla smaku i dekoracji.