Pyszne pieczone mięso w folii – Rewelacyjny smak. Mój przepis na wszystkie okazje!

Pyszne pieczone mięso w folii to idealny dodatek zarówno na obiad, jak i na kanapkę.

Przygotowanie jest niezwykle proste. Można je jeść nie tylko na ciepło, ale i na zimno smacznie smakuje. Wystarczy wypróbować poniższy sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 1 kilogram dowolnej wieprzowiny,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka chmielu Suneli – opcjonalnie,
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 3 ząbki obranego czosnku,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

Marynatę przygotowuje się przeciskając przez praskę czosnek, a następnie dodając do niego cukier, pieprz, sól, kurkumę, paprykę i olej roślinny oraz opcjonalnie dodatkowy chmiel Suneli.

Wszystkie wsypane składniki trzeba dokładnie wymieszać ze sobą za pomocą łyżki. Mięso po dokładnym umyciu, a także osuszeniu ręcznikiem papierowym należy natrzeć przygotowaną wcześniej marynatą. Dla bezpieczeństwa zawinąć je w dwie warstwy folii spożywczej i wstawić do lodówki na około 2 godziny, aby składniki „przegryzły się” ze sobą.

Po upływie tego czasu, zamarynowane mięso włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę, a po tym czasie wyjąć mięso z folii i piec jeszcze około 15 minut. Smacznego!