Soczyste udka w pysznym sosie sprawdzą się idealnie na każdą okazję. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dania są niedrogie, a także łatwo dostępne. Gwarantujemy, że jak tylko raz spróbujesz tego dania, pozostanie ono z Tobą na dłużej!
Przygotowane udka dokładnie umyj, a następnie osusz – np. ręcznikiem papierowym – i posyp łyżeczką soli. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie marynaty. 2 łyżki majonezu wymieszaj z 2 łyżkami ketchupu, a potem dodaj do nich słodką paprykę i majeranek.
Całość dokładnie wymieszaj i powstałą masą posmaruj osuszone udka. Tak przygotowane mięso odstaw na ok. 2 godziny. Przygotuj naczynie, w którym będziesz piec udka i ułóż je dokładnie na całej jego całości. Każdy kawałek kurczaka posyp papryką chilli w proszku.
Ząbki czosnku obierz i włóż między kawałki kurczaka. Jeśli naczynie ma przykrywkę, użyj jej – jeśli nie ma, przykryj kurczaka folią aluminiową.
Piecz przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Możesz wybrać termoobieg lub pieczenie góra – dół. Po 50 minutach sprawdź widelcem, wykałaczką lub patyczkiem, czy mięso jest już odpowiednio miękkie. Jeśli tak, możesz wyciągnąć je z piekarnika – jest gotowe do podania!