Nie jadłaś jeszcze tak dobrych złocistych udek z kurczaka w majonezie i ketchupie.

Chcesz zachwycić rodzinę i znajomych nowym, przepysznym daniem? Przepis, który dzisiaj Wam przedstawiamy z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy tylko spróbują tego pysznego dania.

Soczyste udka w pysznym sosie sprawdzą się idealnie na każdą okazję. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania dania są niedrogie, a także łatwo dostępne. Gwarantujemy, że jak tylko raz spróbujesz tego dania, pozostanie ono z Tobą na dłużej!

Składniki potrzebne do przygotowania dania:

  • udka z kurczaka – 8 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • majonez – 2 łyżki
  • ketchup – 2 łyżki (w zależności od preferencji może być łagodny lub pikantny)
  • majeranek – 1 łyżka
  • słodka papryka – 1 łyżeczka
  • chilli i w proszku – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Przygotowane udka dokładnie umyj, a następnie osusz – np. ręcznikiem papierowym – i posyp łyżeczką soli. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie marynaty. 2 łyżki majonezu wymieszaj z 2 łyżkami ketchupu, a potem dodaj do nich słodką paprykę i majeranek.

Całość dokładnie wymieszaj i powstałą masą posmaruj osuszone udka. Tak przygotowane mięso odstaw na ok. 2 godziny. Przygotuj naczynie, w którym będziesz piec udka i ułóż je dokładnie na całej jego całości. Każdy kawałek kurczaka posyp papryką chilli w proszku.

Ząbki czosnku obierz i włóż między kawałki kurczaka.  Jeśli naczynie ma przykrywkę, użyj jej – jeśli nie ma, przykryj kurczaka folią aluminiową.

Piecz przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Możesz wybrać termoobieg lub pieczenie góra – dół. Po 50 minutach sprawdź widelcem, wykałaczką lub patyczkiem, czy mięso jest już odpowiednio miękkie. Jeśli tak, możesz wyciągnąć je z piekarnika – jest gotowe do podania!

Mamy nadzieję, że tak jak nam udka z kurczaka w marynacie zasmakują Tobie i Twoim najbliższym!