Są tak pyszne, że lepiej zrób podwójną porcję. Zrób te pieczone ziemniaczki w ten sposób a Twoja rodzina Ci za to podziękuje.

Goszczą często na naszych stołach w towarzystwie przeróżnych sałatek, dodatków – i świetnie się sprawdzają, gdyż są nieocenionym warzywem.

W przedstawionym przepisie główną zasługą smaku pieczonych ziemniaków, jest aromatyczna marynata z czosnkiem, sosem sojowym oraz miodem.

Do przygotowania pieczonych ziemniaczków użyjemy:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżek sosu sojowego,
  • 2 łyżek oleju,
  • 3 łyżek musztardy,
  • 1 łyżki płynnego miodu,
  • suszonych ziół np. bazylii, oregano, majeranku,
  • soli wg uznania.

Sposób przygotowania:

Najpierw ziemniaki musimy dokładnie umyć. Następnie je gotujemy, a w momencie kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy szczyptę soli. Po tym wciąż gotujemy, ale na małym ogniu (na pół twardo). Po ugotowaniu odcedzamy wodę i czekamy aż ostygną.

W międzyczasie możemy przygotować najważniejsze w tym przepisie, czyli marynatę. Mieszamy w misce sos sojowy, miód, musztardę, zioła, czosnek i olej, a także czosnek przeciśnięty przez preskę. Dodawanie soli nie powinno być już na tym etapie konieczne.

Pomijając obieranie ziemniaków ze skórki, kroimy je w plastry/ćwiartki/łódeczki i wkładamy do  miski z marynatą. Dokładnie mieszamy. Blachę pokrywamy arkuszem papieru do pieczenia lub smarujemy tłuszczem.

Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż uzyskają pożądany przez nas, piękny, złoty kolor.