W przedstawionym przepisie główną zasługą smaku pieczonych ziemniaków, jest aromatyczna marynata z czosnkiem, sosem sojowym oraz miodem.
Najpierw ziemniaki musimy dokładnie umyć. Następnie je gotujemy, a w momencie kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy szczyptę soli. Po tym wciąż gotujemy, ale na małym ogniu (na pół twardo). Po ugotowaniu odcedzamy wodę i czekamy aż ostygną.
W międzyczasie możemy przygotować najważniejsze w tym przepisie, czyli marynatę. Mieszamy w misce sos sojowy, miód, musztardę, zioła, czosnek i olej, a także czosnek przeciśnięty przez preskę. Dodawanie soli nie powinno być już na tym etapie konieczne.
Pomijając obieranie ziemniaków ze skórki, kroimy je w plastry/ćwiartki/łódeczki i wkładamy do miski z marynatą. Dokładnie mieszamy. Blachę pokrywamy arkuszem papieru do pieczenia lub smarujemy tłuszczem.