Poznaj przepis na idealne ciasto. Okazało się, że całe życie źle robiłam ciasto na pierogi.

Uwielbiany przez wszystkich typowy, polski przysmak – pierogi. Ile razy robiąc ciasto na to danie, wyszło ono za twarde, za miękkie lub nie chciało się lepić?

Z tym przepisem od razu zapomniałam o takich problemach. Jest to ciasto, które będzie stanowić idealną bazę do każdego typu pierogów, od ruskich po knedle ze śliwkami.

Składniki: 

  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka lub wrzątku
  • sól do smaku

Dodatkowo można (ale nie trzeba) dodać kilka kropli oleju lub odrobinę sody oczyszczonej. Jednak i bez tego ciasto wychodzi wręcz idealne. Sekretem jest użycie mleka lub wrzątku.

Ciasto łatwiej się ugniata a jego konsystencja zawsze wychodzi taka jak powinna. Dlatego następnym razem zrezygnuj ze skomplikowanych receptur na pierogi i wypróbuj ten! Mogę zagwarantować, że już nigdy nie powrócisz do swojego starego przepisu.