Tak smaczne, że palce lizać. Leniwe pierogi, które każdy uwielbia – przepis wart zapisania

Leniwe pierogi to szybkie i łatwe danie do zrobienia.

Potrzebne produkty każdy z nas powinien znaleźć u siebie w domu aby przygotować niezwykły smak dzieciństwa należy mieć przy sobie:

  • 500g twarogu,
  • 1-2 jajka,
  • mąka (1-1,5 szklanki),
  • 3 łyżki masła,
  • śmietana
  • jedna szczypta soli.
  • jeśli ktoś chcę może również dodać 2 lub 3 łyżki cukru.

Kiedy mamy już potrzebne składniki zaczynamy od:

Przetarcia przez sitko twarogu, dodaj jajka, roztopione masełko i sól. Następnie należy dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie rzeczy. Kiedy masa będzie gotowa należy dodać mąkę i zgniatać ciasto. Zanim położyć je na stole zadbaj o to by był on posypany mąką – inaczej ciasto może Ci się przykleić!

Kiedy już to zrobisz, należy pokroić ciasto na dwie części, zrolować je na cieniutkie kiełbaski, lekko spłaszcz, a następnie weź nóż i zacznij kroić malutkie kawałeczki. Gdy skończysz, włóż je do wcześniej przygotowanego garnka z wodą. Pamiętaj, by wodę przedtem osolić, wrzuć nasze leniwe pierogi i poczekaj aż wypłyną.

Gotowe danie możesz podać ze śmietaną, owocami lub czymkolwiek innym. Wedle uznania! Smacznego!