Rewelacyjny smak – Pierś z kurczaka z farszem szpinakowym z serem i czosnkiem.

Pierś z kurczaka z farszem szpinakowo-serowym i czosnkiem. Zakochasz się!

Świetne danie, które mile zaskoczy Twoich gości. Fantastyczny smak i wygląd łączy się z szybkim przygotowaniem, a ciasto francuskie zapewnia soczyste mięso. Najlepiej podawać z lekką sałatką i pieczonymi kartoflami.

Składniki

  • 6 pojedynczych piersi kurczaka
  • opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 opakowania ciasta francuskiego
  • 6 plastrów żółtego sera (może być wędzony)
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • jajko

Przygotowanie

Na maśle podsmażyć rozmrożony szpinak do odparowania wody. Wycisnąć czosnek w prasce i dodać, przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem dla smaku. Smażyć przez 2 minuty, po czym dodać śmietanę i zdjąć gotowe nadzienie z ognia.

Piersi rozciąć w poprzek tak, aby powstała kieszonka. Napełnić otwór przygotowanym farszem, na górę masy położyć plaster sera. Doprawić ewentualnie solą.

Każde z ciast francuskich podzielić na 2 części, z obu stron naciąć paski grube na 2 cm, zależnie od grubości piersi. Na ciasto położyć pierś i zawinąć wyciętymi paskami „na zamek”, aby oblepiało mięso z każdej strony.

Zawinięte porcje umieścić na papierze do pieczenia, wysmarować rozbitym jajkiem i piec w temperaturze 200 stopni C, przez 40 minut na środkowej półce.

Gdy ciasto zarumieni się z zewnątrz, można zajadać. Smacznego!