Tak dobrego sycącego placka ziemniaczanego jeszcze nie jadłam – Pyszne danie dla całej rodziny.

Ten wspaniały placek ziemniaczany smażony na patelni to potrawa numer jeden na moim stole. Zaledwie kilka podstawowych składników, a cała rodzina najada się do syta po aktywnym dniu.

Każdy chce, by serwowana domownikom kolacja była pyszna i sycącą, ale mało kto ma ochotę na czasochłonne szykowanie kolacji po intensywnym dniu. Poniżej przepis na sutą kolację, która spełni oczekiwania całej rodziny, a jednocześnie jest szybkim i łatwym daniem do przygotowania.

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • 1 białko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100g twardego sera żółtego
  • przyprawy do smaku np. sól, pieprz

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ewentualnie możesz pokroić je w cieniutkie plasterki. Obraną cebulę poszatkuj w małe kawałeczki. Natkę pietruszki dokładnie umyj i posiekaj (odłóż trochę do dekoracji gotowego dania). Tak przygotowane składniki przełóż do głębokiej miski i dokładnie wymieszaj.

Do drugiej miski wbij całe jajko, dodaj biało, mąkę oraz przyprawy do smaku. Połącz wszystkie składniki. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, przelej masę do miski z ziemniakami i dokładnie wymieszaj.

Na uprzednio rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek, a następie równomiernie rozprowadź otrzymaną masę. Aby placek miał jednakową grubość wyrównaj łyżką jego powierzchnię.

Smaż pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Po uzyskaniu złotego koloru przełóż placek na drugą stronę (pomocna może być łopatka lub drugi talerz). Ponownie smaż pod przykryciem przez 15 minut.

Gorące danie wyjmij z patelni i posyp uprzednio startym żółtym serem. Po około 5 minutach ser pięknie stopnieje.

Placek pokrój na porcje i udekoruj pozostawioną natką pietruszki. Smacznego!