Przygotowanie cukinii w formie placków to mój ulubiony sposób – Tajny składnik zmienia wszystko.

Placki z cukinii są chyba najbardziej delikatnym i lekkim daniem jakie możesz przygotować z tego wspaniałego letniego warzywa.

Miękkie placuszki, podobne do naleśników, będą smakować nawet tym, którzy nie przepadają za warzywnymi przekąskami!

Składniki:

  • Cukinia 800 g
  • Cebula 2 sztuki
  • Jako 2 sztuki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Maka pszenna 0,5 szklanki
  • Biały ser 200 g
  • Pietruszka 0,5 pęczka
  • Koperek 0,5 pęczka
  • Sól do smaku
  • Pierz do smaku
  • Oliw z oliwek 3 łyżki
  • Śmietana 1 szklanka
  • Czosnek 3 ząbki

Placki squash

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na 20 minut, następnie wyciśnij z niej sok. Zioła i cebulę drobno posiekaj, dodaj do cukinii. Roztrzep jajka i dodaj do reszty składników w misce. Zetrzyj lub pokrusz ser, dodaj do mieszanki, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Rozgrzej patelnię, wlej olej. Smaż placki po obu stronach przez około 3 minuty. Umieść gotowe placki na serwetce lub ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju. Placuszki podawaj np. z sosem czosnkowym.

Nie zapomnij zapisać przepisu!