Kocham to aromatyczne nadzienie. Przepis od mojej cioci na pyszne i sycące placuszki nadziewane mięsem.

Ten przepis to idealna propozycja dla smakoszy, którzy uwielbiają pikantne mięsne dania. Delikatne ciasto wypełnione po brzegi aromatycznym nadzieniem możesz podać na uroczysty obiad lub jako niestandardową kolację.

Poniżej przedstawiamy, jak upiec placuszki z wołowiną, przepis ten nadaje się jednak do dowolnych modyfikacji. Za nadzienie mogą posłużyć również ziemniaki, ser, twaróg, fasola, czy mięso mielone – wszystko zależy od Twojej pomysłowości i preferencji smakowych.

Składniki na ciasto

  • 450 – 500 g mąki pszennej
  • 150 ml kefiru
  • 100 ml wody
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 25 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki suszonych drożdży

Składniki na farsz

  • 700 g mielonej wołowiny
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku lub pietruszki
  • niewielka ilość bulionu lub wody
  • mielona papryka
  • czarny pieprz
  • odrobina masła do podania

Przygotowanie

Rozmieszaj wodę z cukrem i drożdżami. Odstaw na około 10 minut, później wymieszaj z kefirem, olejem słonecznikowym, przestudzonym masłem oraz solą. Dokładnie wymieszane składniki połącz z mąką i zagnieć ciasto. Przykryj szczelnie pojemnik z gotowym ciastem, odstaw je na około godzinę w ciepłe miejsce.

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Pokrój drobno cebulę i czosnek, posiekaj koperek/pietruszkę.

Dodaj je do mięsa, wymieszaj starannie i przypraw solą, pieprzem oraz papryką. Na koniec dolej do farszu odrobinę wody lub bulionu, jeszcze raz dokładnie zamieszaj. Umieść ciasto na natartej tłuszczem powierzchni roboczej, podziel je na 3 równe części i rękami uformuj z każdej z nich okrągły placek.

Nałóż taką samą ilość przygotowanego nadzienia na wszystkich plackach. Złącz brzegi ciasta nad nadzieniem, a następnie zgnieć je ponownie na płaskie placuszki.

Gotowe placki przewróć na drugą stronę, przełóż je ostrożnie do natłuszczonego naczynia do pieczenia. Spłaszcz placki jeszcze trochę, tak, by nie były grubsze niż 1 cm. Na środku każdego z nich uformuj mały okrągły otworek.

Piecz placki przez 12 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.

Podawaj je koniecznie gorące, polane stopionym masłem.