Szybko i pysznie przygotowałam tą pomidorową przekąskę na kolację. Moja rodzina jest zachwycona.

Chętnie zaprezentuję Wam przepis na wyśmienity rodzaj zagryzki, która pasuje dosłownie do wszystkiego. Możecie ją serwować o każdej porze dnia i wykorzystywać na każdą okazję, na przykład na urodziny czy święta.

Warto zaznaczyć, że jej wykonanie nie jest specjalnie skomplikowane. Najlepiej jeśli sami wykonacie potrzebne do tego ciasto francuskie, nic nie stanie się jednak jeśli wykorzystacie gotowy produkt ze sklepu.

Składniki:

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 2 pomidory
  • 50 ml mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia, pieprz, sól
  • odrobina oliwy

Sposób wykonania:

Zanim zabierzemy się do wykonywania przekąski, uruchamiamy piekarnik. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia kładziemy jeden płat ciasta francuskiego i dzielimy je na równe, kwadratowe formy o długości boków równej 4 centymetry. Smarujemy je mlekiem.

Następnie umyte pomidory kroimy w plastry o grubości pół centymetra i umieszczamy po jednym na każdym fragmencie ciasta. Wszystkie porcje posypujemy pieprzem. W trakcie pieczenia w naczyniu łączymy ze sobą posiekane wcześniej bazylię i czosnek, dodajemy oliwy.

Tak przygotowany sos nakładamy łyżką na wyciągnięte z piekarnika przysmaki. Na sam koniec dla smaku doprawiamy solą. Gotowe!