Nie każdy produkt, który włożysz do lodówki zachowa świeżość. Nigdy nie przechowuj w lodówce tych produktów.

Jesteśmy pewni, iż twoje życie bez lodówki nie miałoby sensu, ponieważ w jakim innym miejscu mogłabyś przechowywać mleko, czy też jogurt, aby nie zepsuł się w krótkim czasie?

Niestety, okazuje się, że nie każdy produkt pozostaje świeżym, gdy włożysz go do lodówki. Niektóre z nich, jest niebezpiecznie w niej przechowywać, ponieważ nie wszystkie odżywcze składniki zawarte w produktach spożywczych mają możliwość wytrzymać w tak niskich temperaturach.

Jeżeli jesteś ciekawa, jakie to są produkty, zapraszamy do przeczytania naszego artykułu! Oto lista pięciu najczęściej spotykanych produktów, jakie znaleźć można w naszych domowych lodówkach, chociaż nie powinno ich tam być.

CEBULA

Cebula ma to do siebie, że można przechowywać ją przez długi czas, jednak trzeba to robić w odpowiednich do tego warunkach. Najlepszym sposobem jest trzymanie jej w sposób taki jak ziemniaki, czyli suchym, chłodnym miejscu (najlepiej spiżarni).

Jednak pamiętaj, żeby obu tych produktów nie przechowywać razem. Ziemniaki są produktem, który uwalnia gaz a ten z kolei, może wpłynąć na szybsze zepsucie się cebuli, dlatego powinnaś oba produkty odseparować od siebie (przechowywać np. na innych półkach).

POMIDORY

Powietrze w lodówce jest zimne i ma duży wpływ na zatrzymanie procesu dojrzewania pomidorów a co za tym, idzie, może sprawić, że produkt straci swój smak, aromat oraz prawidłową konsystencję miąższu. Nie chcesz, aby tak się stało prawda?

Dlatego trzymaj pomidory poza lodówką. W ten sposób na dłużej zostanie zachowana ich świeżość. Możesz je przechowywać, np. w misce na owoce, to sprawi, iż ich smak zostanie zachowany a ty, ubarwisz swoją miskę na owoce.

BAZYLIA

Pewnie jesteś ciekawa, dlaczego bazylia, gdyż właśnie świeżą możesz znaleźć w sklepie na strefach chłodzonych. Prawda jest taka, że bazylia nie jest przystosowana do niskiej temperatury i przechowując ją w lodówce- zwiędnie w mgnieniu oka.

Roślina ta ma również tendencję do wchłaniania zapachów, więc jeżeli pozostawisz ją w lodówce, może pachnieć inaczej.

Jeżeli jednak chcesz, aby twoja bazylia przed długi czas była świeża, potraktuj ją jak kwiat lub inną roślinę, czyli włóż ją do szklanki z wodą, natomiast gdy przygotowujesz posiłek i zostanie Ci kilka listków Bazyli, możesz ją zblanszować i umieścić w zamrażalce.

JAJKA

Każdy z nas w domu ma co najmniej kilka jajek. To ten rodzaj produktu, że gdyby cokolwiek się działo zawsze, znajdzie się pod ręką. Dlaczego miałoby być inaczej u Ciebie?

Jajka są świetnym produktem spożywczym, lecz kiedykolwiek zastanawiałaś się gdzie tak naprawdę, powinno się je trzymać? Wytrzymają w lodówce dość długo, jeżeli nie umieścisz ich na jej drzwiczkach.

Niska temperatura lodówki sprawia, że są w stanie wytrzymać, jednak zmiany temperatury (trzymanie na drzwiach lodówki) wpłyną na nie negatywnie, sprawiając, że szybciej się zestarzeją. Postaraj się więc przechowywać jajka z tyłu lodówki, gdy temperatura jest bardziej stabilna.

CZOSNEK

Czosnek wykorzystywany jest w bardzo wielu przepisach, nieważne czy kupujesz go w pobliskim markecie, czy też uprawiasz czosnek w swoim ogródku, prawdopodobne jest jednak to, że bez niego nie będziesz w stanie prawie nic ugotować.

Aby mieć pewność, że zachowa on swą świeżość przez dłuższy okres czasu, warto, jest wiedzieć, w jaki sposób go prawidłowo przechowywać. Najlepszym sposobem jest kupno słoiczka lub pojemnika na czosnek.

To nic innego, jak zrobiony ze szkła specjalnie dla czosnku pojemniczek, który sprawi, że nasz czosnek nie będzie miał prawa wyschnąć.