Hit w mojej kuchni. Przygotuj tą pyszną pomidorową przekąskę w kilka chwil – Niezwykle smaczna.

Po znajdującą się przekąskę na stole każdy chętnie sięgnie. W ich formie można przygotować nawet pomidory, które świetnie wkomponują się np. w świąteczny stół.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 60 ml octu,
  • 100 g cukru kryształu,
  • 60 ml roślinnego oleju,
  • 2 papryki,
  • 2 łyżki soli,
  • 60 g pietruszki,
  • 2 główki czosnku.

Sposób przygotowania:

Pomidory dokładnie umyć i pokroić je w plasterki. Umieścić je w dokładnie wysterylizowanym słoiku. Paprykę oczyścić z nasion i umyć je także krojąc w plastry. Natkę pietruszki należy posiekać, a czosnek po obraniu również posiekać, ale na większe kawałki. Wszystkie składniki zblendować z dodatkiem octu, roślinnego oleju, jak również cukru oraz soli.

Musi powstać gładka i jednolita konsystencja.

Masę wlać do słoika, w którym zostały wcześniej umieszczone pomidory. Naczynie dokładnie zakręcić, aby nie wylała się z niego zawartość. Następnie obracać go po stole, aby marynata rozlała się w zakamarkach pomidorów.

Słoik odwrócić do góry nogami przynajmniej na jeden dzień w lodówce.