Przekąska z pieczarek do obiadu lub kolacji. Moja rodzina uwielbia. Zaskoczę Cię tym przepisem.

Pieczarki doskonale smakują jako dodatek do farszu, składnik pizzy czy zapiekanki. Ja przygotowuję je jeszcze w formie samodzielnej przekąski.

Całość jest tak pyszna, że błyskawicznie znika ze stołu. Poznajcie mój przepis na pieczarki w aromatycznym sosie.

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 pęczek pietruszki
  • sos sojowy
  • ocet balsamiczny
  • olej słonecznikowy
  • czosnek
  • sól
  • cukier
  • pieprz mielony
  • papryczka chili
  • tymianek

Przygotowanie

Pieczarki umyj i oczyść, odstaw na moment, aż ociekną z wody. W tym czasie przeciśnij 3 ząbki czosnku przez praskę i połowę wrzuć na patelnię. Dodaj do tego pokrojoną papryczkę chili i przesmaż, aż wszystko się zarumieni. Następie dołóż pieczarki.

W kolejnym kroku wlej na patelnię po 2 łyżki sosu balsamicznego i octu balsamicznego, wsyp łyżeczkę cukru oraz odrobinę tymianku. Całość oprósz solą i pieprzem. Dodaj pozostały czosnek i wszystkie składniki z patelni wymieszaj, a następnie smaż 10 minut na wolnym ogniu.

Jak już grzyby zmiękną, posyp je na koniec poszatkowaną pietruszką. Gotowe! Danie możesz serwować bezpośrednio z patelni, ale smakuje równie dobrze na zimno. Pieczarki przygotowane według tego przepisu są smakowitą przekąską, zwłaszcza na imprezy czy spotkania ze znajomymi.

Przygotuj je i zaskocz najbliższych. Smacznego!