Pyszne chrupiące pączki na kefirze: bez drożdży. Zaskoczę Cie tym przepisem – Nikt nie robi lepszych

Leniwe śniadanie na słodko? A może pyszna przekąska w ciągu dnia? Drugie śniadanie w pracy?

Deser jedzony ze smakiem w domu? Jakąkolwiek porę posiłku wybierzesz, pączki na kefirze będą idealnym rozwiązaniem! Puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz, z pysznym nadzieniem o smaku malinowym (lub jakimkolwiek innym, który wybierzesz).

Składniki:

  • jajka: 2 sztuki,
  • cukier: 1 łyżka,
  • kefir: 500 ml,
  • maliny: 100 g (lub inne owoce, świeże lub mrożone),
  • proszek do pieczenia: pół łyżeczki,
  • sól: szczypta,
  • cukier waniliowy: 10 g,
  • olej słonecznikowy: 2 łyżki,
  • cukier puder: 3 łyżki,
  • mąka pszenna: 500-600 g.

Przygotowanie:

Przygotuj głębokie naczynie, wbij do niego jajka. Następnie dodaj sól oraz dwa rodzaje cukru: zwykły i waniliowy. Wymieszaj, po czym wlej kefir oraz olej słonecznikowy. Wszystko dokładnie połącz ze sobą.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko i tak przygotowaną, dodaj do pozostałych składników. Teraz możesz zagnieść ciasto. Ugniataj do momentu, aż będzie odchodzić od dłoni i przestanie się lepić. Po zagnieceniu ciasta, rozwałkuj je i podziel na średniej wielki kawałki.

Powinny być płaskie. Jeżeli nie są, możesz uklepać je dłonią. Połóż na środku maliny (lub inne, wybrane owoce, świeże lub mrożone). Połącz ze sobą krawędzie, aby powstała niewielkiej wielkości kulka. Czynność powtarzaj z pozostałymi kawałkami ciasta.

Gdy ciasto zamieni się w kulki nadziane owocami, podgrzej odpowiednią ilość oleju w rondelku lub garnku. Zanurzaj po kolei pączki i wyjmuj je, gdy będą zarumienione. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!