Bardzo łatwy przepis na chrupiący i puszysty chlebek. Chleb dla początkujących.

Dla wielu osób chleb to nieodłączny element każdego posiłku, śniadania, kolacji, a nawet obiadu. Równie wiele osób nie wyobraża sobie wręcz życia bez niego . Codziennie rano widać wędrujących do piekarni ludzi żeby zaopatrzyć się w ten cudowny wypiek.

Czy wiadomo co dokładnie jest w składzie tego kupnego chleba? Oczywiście można mieć swoją ulubioną piekarnie, do której mamy zaufanie i z pewnością są takie, które bazują tylko na podstawowych produktach bez dodatków zbędnej chemii, jednak taki chleb nie ma co ukrywać sporo kosztuje i często się zdarza , że trzeba za nim swoje wystać w kolejce.

A gdyby tak, taki cudowny mięciutki, zdrowy bez grama chemii chleb powstał w naszym  własnym domu , a kuchnia i cały dom wypełniłby się cudownym zapachem piekarni. Czy to w ogóle możliwe i wykonalne w warunkach domowych, no i przede wszystkim czy nie jest to ekstremalnie trudne zadanie?

Odpowiedź brzmi, oczywiście , że jest to wykonalne i realne nawet dla największego laika. Jedyne czego potrzeba to dobry przepis, który posiada wszystkie cechy dobrego przepisy czyli jest, po pierwsze łatwy, po drugie łatwy i po trzecie (poza tym , że jest łatwy) zawsze się udaje.

Oprócz podanych niżej składników , potrzebna będzie keksówka, którą można kupić w większości marketów , warto zaopatrzyć się w dwie , ponieważ z podanej ilości składników wyjdą dwa bochenki chleba, jeśli nie chcemy upiec naraz dwóch bochenków ,możemy po prostu zmniejszyć składniki o połowę.

Z naszych składników upieczemy chleb pszenny , jednak spokojnie można podejmować próby urozmaicenia chleba używając mąki żytnie, czy razowej.

Składniki:

  • mąka pszenna 3 i 1/2 szklanki (szklanka mąki u mnie ok 160 g)
    drożdże 7 g suchych lub 15 g drożdży świeżych
  • ciepła woda (ważne żeby nie była za gorąca, taka żeby można bez ryzyka poparzenia włożyć do niej palec) 400 ml
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli (pamiętać żeby użyć , ponieważ bez soli chleb jest wręcz niejadalny)
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Najważniejszym i najtrudniejszym (jeśli w ogóle można tak stwierdzić) jest przygotowanie zaczyny. Do kubka wlać ok 100 ml ciepłej wody , dodać łyżeczkę cukru i drożdże (suche lub świeże), wymieszać aż do połączenia się składników i pozostawić , aż zaczyn nieco się spieni.

W międzyczasie do dużej miski przesiać mąkę , dodać sól i zamieszać. Kiedy zaczyn lekko się spieni wlać go do mąki z solą , zamieszać i dolać resztę wody, mieszać łyżką lub po prostu ręką przez ok 10 minut , masa będzie raczej luźna ale warto wyrabiać dłuższy czas ponieważ wszelkie wypieki z drożdżami bardzo to lubią .

Po wymieszaniu przykryć ściereczką, ręcznikiem papierowym lub folią aluminiową , odstawić w ciepłe miejsce (temperatura w domu na blacie kuchennym w zupełności wystarczy) pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Podczas wyrastania chleba , możemy przygotować keksówki , natłuścić je olejem lub masłem żeby papier do pieczenia się przykleił ,wyłożyć wspomnianym papierem.

Po procesie wyrastania przełożyć masę chlebową do przygotowanych keksówek , wyrównać i ostawić na ok 15 minut aby wyrosło już w keksówce. Pieczemy góra dół 180 stopni przez 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy także z keksówek i pozostawiamy do wystudzenia.

Wskazówki:

Chleb lubi pęknąć podczas pieczenia ,dlatego warto przed wstawieniem do piekarnika posmarować go letnią wodą i zrobić nacięcie nożem. Dla urozmaicenia wypieku można dodać do niego np. siemię lniane , pestki słonecznika, dyni lub czarnuszkę.